Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πάντα πρώτοι! Συμφέρει;

 

Η παιδεία στην χώρα μας προσπαθεί να εξελιχτεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αρχικά, θέλει να κρατήσει ο ελληνικό στοιχείο με ευρωπαικές πινελιές. Το αποτέλεσμα αυτού; Το απόλυτο χάος.

Άλλη μια καθοριστική αλλαγή του ελληνικού συστήματος διδασκαλίας θα αρχίσει από τους μαθητές που το Σεπτέμβριο του 2011 θα φοιτήσουν στην πρώτη λυκείου. Οι μαθητές θα διδάσκονται 7 κύρια μαθηματα στα οποία θα περιέχονται η Ιστορία τα Θρησκευτικά και τα Νέα.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Α’ Λυκείου δεν θα υπάρχουν πλέον επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Ολοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεωτικά για όλους. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία. Οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά μία εργασία ανά τετράμηνο. Οι εργασίες των μαθητών, που θα γίνονται με τη βοήθεια και την επιτήρηση των καθηγητών, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
  • Στην Β’ Λυκείου οι μαθητές θα έχουν δύο βασικές κατευθύνσεις σπουδών: τη Θετική και τη Θεωρητική. Τα μαθήματα από 17 μειώνονται σε 12 και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους.
  • Στην Γ ‘Λυκείου εισάγεται μια τρίτη επιστημονική κατεύθυνση. Τα μαθήματα από 16 γίνονται 10.
Όσον αφορά τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτές θα διεξάγονται κεντρικά σε βασικό αριθμό μαθημάτων. Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών και θα συμμετέχουν στα κριτήρια επιλογής των φοιτητών.

Αν θυμηθούμε λοιπόν, οι μαθητές της γεννοιάς αυτής, ήταν και οι πρώτοι που εγκαινίασαν το νέο συστημα βιβλίων πριν κάποια χρόνια. άραγε αυτό θα τους βγει σε καλό; Και κατα πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο νέος αυτός τρόπος; Τέτοιες απαντήσεις θα είμαστε σε θέση να δώσουμε το χρόνου αυτήν την εποχή !!